1404-07-05 08:05
89
0
95374
پژوهشگر تاریخ استرآباد:

استرآباد شهر قدمگاه امام حسن عسکری (ع) است

پژوهشگر تاریخ استرآباد گفت: قدمگاه امام حسن عسکری (ع) نه در شهر باستانی جرجان، بلکه در قلب استرآباد قرار داشته و همواره مورد توجه و احترام مردم این دیار بوده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما»، محمد انصار در یادداشتی با عنوان  استرآباد شهر قدمگاه امام حسن عسکری (ع) است، نوشت: سوم ربیع الثانی، سالروز سفر طی الارض امام عسکری به گرگان است.

نویسنده کتاب مساجد شهر گرگان، با تأکید بر درستی روایت سفر امام عسکری به گرگان، درباره مکان دقیق این سفر گفت: در متن حدیث، محل سفر ایشان، جرجان گفته شده است اما اینکه دقیقا کجا می‌شود، اختلاف نظر هست.

برخی گفته‌اند که شهر تاریخی جُرجان بوده است که در نزدیکی شهر گنبدکاووس قرار داشت و از بین رفت. ولی این دیدگاه، درست نیست، زیرا که ملارضا استرآبادی، در سال ۱۲۵۱ هجری در کتاب مرشدالواعظین می‌نویسد: امام به خانه احمد شریف جرجانی آمده که بعداً جای آن، مسجدی ساخته می‌شود که یکبار یعنی حدوداً ۲۰۰ سال پیش، بازسازی شد و در همان زمان، نماز جماعت هم برگزار می‌شد.

برخی باز گفته‌اند که منظور ملارضا، شهر جرجان بوده است که این هم درست نیست، زیرا که در زمان ملارضا، شهر جرجان نبود و قرن‌ها پیش از نگارش کتاب او، از بین رفته بود. پس، آن مسجدی که قدمگاه حضرت بوده، در شهر استرآباد و در محله سبزه مشهد قرار دارد.

تا دورهٔ قاجاریه، در گرگان تنها یک مسجد به نام امام معصوم داشتیم که همین مسجد امام عسکری این محله است. این نامگذاری، برگرفته از همین ماجرا بوده است. یعنی برای پاسداشت این رویداد، نام مسجد را امام عسکری گذاشتند. بعداً، در کنار قدمگاه، امامزادگان و اموات به خاک سپرده شدند و آنجا یکی از قبرستان‌های بزرگ شهر شد. همچنین مصلای شهر را که حداقل از دوره صفویه بوده است، در کنار آن ساخته شد. اینها همگی برای این است که اینجا قدمگاه امام عسکری است و باید از برکت آن، بهره مند شد.

این نظر که قدمگاه امام عسکری در محله سبزه مشهد نیست، از چند سال پیش، از سوی کسانی که نمی‌خواستند که روز سوم ربیع الثانی، روز گرگان باشد، شنیده شد. آن‌ها با این اشکال که این ماجرا برای شهر گرگان کنونی نیست، می‌خواهند روز دیگری را روز گرگان بدانند. پیش از آن، کسی چنین چیزی نگفته بود. ماجرای سفر امام عسکری به گرگان، چیز تازه‌ای برای مردم این شهر نیست.

آن‌ها سال‌هاست که در روز تشریف‌مایی ایشان، جشن می‌گیرند. از قدیم، تابلویی در این مسجد هست که در آن، ماجرای سفر امام، همراه با مستندات آن، نوشته شده است. در حالی که مردم شرق گرگان، هیچ گامی در این زمینه برنداشتند که خود حاکی از بی‌اعتقادی آن‌ها به سفر امام به شهرشان است.

در روزگار امام عسکری، استرآباد از شهرهای ولایت گرگان بود ولی به این معنا نیست که در این شهر، کسی زندگی نمی‌کرد و آنجا، هیچ اهمیتی نداشت. بلکه بنا به گفته مورخ بزرگ قرن چهارم هجری در کتاب احسن‌التقاسیم فی معرفةالاقالیم، استرآباد خوش هواتر از گرگان بود. او مسجد جامع استرآباد را دیده که در بازار شهر واقع شده بود و رودخانه‌ای از جلوی درب آن می‌گذشت.

بی‌گمان، جایی که مسجد و هوای مناسبی دارد، مردمان زیادی در آنجا زندگی می‌کنند. که یکی از آن‌ها، مرد بزرگی به نام مسافر بن عبدالله استرآبادی بود. همچنین مورخ دیگری در قرن چهارم در کتاب تاریخ جرجان، از هزاران نفر نام می‌برد که برخی جرجانی و برخی هم، استرآبادی بودند یعنی اینکه استرآباد برای خودش، جایگاهی داشته است.

تفسیر امام عسکری را یکی از دانشمندان این سرزمین در قرن سوم که پسوند استرآبادی دارد نقل می‌کند. ضمناً هر جا که نام جرجان بیاید به معنای آن شهر تاریخی و از بین رفته، نیست. در فرهنگ شفاهی مردم، هم اینگونه هست که جاهای کوچک را با نام شهرهای بزرگ صدا می‌کنند. پس ما نمی‌توانیم بگوییم که سفر امام، حتما و قطعا شهر جرجان بوده است.

امام به دعوت مردمانی که او را دوست داشتند، سفر می‌کند. طبیعی است که شخصیت‎های بزرگ، به جایی می‌روند که از آنها دعوت شود.

بنا به گفته‌های مردم، قبر جعفربن شریف جرجانی یا همان راوی حدیث سفر امام عسکری به گرگان، در مسجد هست که هیچ نشانه‌ای، گذاشته نشده است. اگر صحن مسجد، کنده شود و معلوم شود که قبر او در آنجاست دیگر جای شک و شبهه‌ای باقی نمی‌ماند.

 

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.