1394-06-14 19:22
5186
1
20076
پژوهشگر گلستانی عنوان کرد:

بیستم شهریور روز گرگان نیست !

بایزیدی در مطلبی نوشت: به هر روی و در نهایت بدترین انتخاب ممکن برای این امر به تصویب رسید و 20 شهریور روز گرگان لقب گرفت روزی که می توانست منسوب به هر کس و هر چیز باشد جز گرگان .

به گزارش گلستان ما ؛ علی بایزیدی پژوهشگر گلستانی طی مطلبی در آستانه نام گذاری روز گرگان نوشته بود : چندی پیش (چهارم اسفندماه سال گذشته) کمیته فنی نامگذاری شهر گرگان که از دل شورای اسلامی شهر بیرون آمده بود در اقدامی مبتکرانه و نوین مصمم گردید روزی را به عنوان روز گرگان در تقویم ملی به ثبت برساند تا رویکرد نمادین شهرهای دیگری چون شیراز و اصفهان و ... را دنبال نماید و حرکتی ماندگار را در خصوص آشنایی بیشتر هموطنان عزیز با این دیار سرسبز و باستانی به انجام برساند، دیاری که متأسفانه در جایگاه واقعی فرهنگی- تاریخی خود قرار نگرفته و ناشناخته و کم اهمیت باقی مانده است.

لذا کمیته مذکور 9 روز پیشنهادی خود را بدین شرح اعلام نمود: « روز 20 شهریور 1314 به نام روز تصویب نامگذاری شهر گرگان ، ورود حضرت امام حسن عسکری (ع) به گرگان ، روز تاسیس بلدیه (شهرداری) شهر گرگان و معرفی اولین شهردار این شهر، روز تولد فخرالدین اسعد گرگانی ، همچنین روز پنجم آذر ، روز نوسازی شهر گرگان با احداث خیابان امام خمینی (ره) و میدان شهرداری ، روز ورود ابوعلی سینا به گرگان ، روز استان شدن گرگان و روز تولد هر یک از مشاهیر گرگان با پسوند گرگانی. »

پیشنهاداتی که به اعتقاد راقم این سطور هیچیک نمی تواند گویای این انتخاب خاص باشد، انتخابی که می بایست تا سالیان سال نام گرگان را مفتخرانه همراه بکشد و متبادرکننده این نام بزرگ در اذهان عمومی باشد و البته نکته شگفت آور و مضحکی هم در اعلام فهرست فوق الذکر این ببه چشم می خورد که گویا کارشناسان محترم کمیته فنی میان نام گرگان باستان (همان وِهرکان اوستا ، وَرَکان کتیبه بیستون ، وُرکان کتیبه کعبه زرتشت و جُرجان مورخین عربی کلام ) و گرگان امروزی ( اِسترآباد سابق و شاید زادراکارتای اسبق ) هیچ تفاوتی قائل نشده اند و یحتمل این دو را یکی پنداشته اند!

20 شهریور به هر کس و هر چیز منسوب است جز گرگان

به هر روی آنچنانکه گویا در برخی از وبلاگها و وبسایت های خبری با شادمانیِ از روی بی تدبیری اعلام گردید در نهایت بدترین انتخاب ممکن برای این امر به تصویب رسید و 20 شهریور روز گرگان لقب گرفت روزی که می توانست منسوب به هر کس و هر چیز باشد جز گرگان .

در بیستم شهریور ماه 1314 خورشیدی رویدادی غیر کارشناسی از سوی فرهنگستان وقت صورت گرفت که با تغییر نام تعداد معتنابهی از شهرهای کشور همراه بود از جمله تغییر نام اِسترآباد به گرگان ، اتفاقی که پیامدهای ناگوار آن پیشتر در مقاله « اندر حکایت لطمه های یک تصمیم 75 ساله » مورخه 19/12/88 شماره 839 بصورتی جامع توضیح داده شد ، مقاله ای که نگارنده خوش خیالانه در اقدامی عاجل به رشته تحریر درآورد با تصور اینکه شاید دست اندرکاران کمیته فنی نامگذاری، آن را مدنظر تصمیم گیری خود قرار خواهند داد.

اما دریغ که آن اقدام غیرعلمی کارشناسان فرهنگستان وقت که یکی از اساسی ترین مسببات کاهش شهرت عمومی نام شهر اِسترآباد و بزرگان این دیار تاریخی بوده است و لطمه های انکارناپذیر و تقریبا جبران ناشدنی بسیار به بار آورده است اینک در نهایت شگفتی بعد از 75 سال بار دیگر مهر تأیید کارشناسان کمیته فنی شورای اسلامی این شهر را نیز از آن خود کرد.

اقدامی که حتی مرحوم استاد سید محمد محیط طباطبایی را چنان به اندوه می اندازد که ایشان می نویسند: « متاسفانه در نتیجه دخالت افراد فاقد صلاحیت علمی در کار صالحان از پنجاه و اندی سال پیش شاهد نظیر این گونه تصرفات در کار زبان و تاریخ و جغرافیا بوده ایم که مشکلاتی را به وجود آورده است...

از جمله وقتی کلمه اِسترآباد را در ولایت گرگان که از نامهای قدیمی جغرافیایی ایران محسوب می باشد و شاید سابقه استعمال آن تا روزگار پرستش عشتاروت در تاریخ آسیای غربی پیش می رفت با نام اَستر چارپا یا قاطر در نظر برخی مشتبه آمد و به تصور اینکه بنای آن منسوب به قاطری یا چارواداری بوده بدون رعایت حق قدمت استعمال گرگان برای شهر جرجان معروف در تلو ناحیه باستانی هیرکانی قدیم، نام گرگان معروف و مشخص و همتای اِسترآباد را به گرگان بدل کردند و آنگاه گرگان هم به اعتبار وجود مقبره قابوس وشمگیر در آنجا به گنبد کاوس عوض شد که هیچ گونه پیوستگی با کاوس کیانی معروفتر از قابوس نداشته است.

قضا را در سده چهارم هجری اسامی رجال معروف علم و ادبی که در تاریخ جرجان (به زبان عربی) [اثر ابوالقاسم سهمی جرجانی] از دو صده ی پیش از تألیف و ضبط صدها صفحه چاپی را به خود مشغول داشته است. زوال نام اِسترآباد و جرجان یا گرگان از نقشه جغرافیا صدها سرشناس تاریخی از این دو محل را در آینده، مجهول المکان معرفی خواهد کرد. [ ایشان در ادامه بصورت طعنه آمیزی هم می افزایند:]

اخیرا شاید از بیم حمله گرگان صحرای شمالی از راه دشت گرگان به مازندران کلمه گرگان جانشین اِسترآباد را به ترکمن شهر بدل ساخته اند و خط محو بر سه هزار سال تاریخ هیرکانی و دهستان و گرگان کشیدند و اسم اصلی قدیمی ناحیه را به کلمه ای بدل کردند که چهارصد سال پیش ابدا نشانه ای از وجود آن حتی در ماورای رود اترک هم به چشم نمی خورد.» [کیهان فرهنگی-سال پنجم-شماره12-ص30]

بر اهالی تحقيق و تفحص پوشيده نيست که در امتداد گذران تاريخ ، منطقه ی استان گلستان همواره زادبوم خيل متعددی از بزرگان عرصه ی علم و ادب و معرفت بوده است و اين بديهه امريست که با نگاهی به فهرست نامهايی چون ميرداماد، ميرفندرسکی، ميرسيد شريف، فخرالدين اسعد، حکيم سيد اسماعيل جرجانی، حکيم لامعی، نصرت الدين کبودجامه، ابوالقاسم سهمی، امام عبدالقاهر، ابوالهیثم، سید رضی الدين، هلالی، سحابی، فضل الله حروفی، ملا محمدامین ، ميرزامهدی خان کوکب ، بی بی خانم و کذا و کذا خودگوياتر از آن است که چون منی گوید.

اما دو صد حيف از آن که غالب اين نامهای بزرگ تنها در ذهن و منظر خواص رونق می يابند و تنها در دل کتابها، تذکره ها و رساله ها از سالی به سالی ديگر و از قرنی به قرنی ديگر انتقال پیدا می کنند بی آنکه طيف وسيع عوام جامعه حتی نام ايشان را به گوش خود شنيده باشند، هرچند اين معضل از چند دليل پيوسته و زنجيره ای ناشی می گردد اما بطور قطع، تغيير ناگهانی نام شهر اِسترآباد به گرگان علت و مسبب اصلی این مسئله است یعنی تغییر نام خاستگاه بخش اعظمی از آن مفاخر بويژه از سده ی هفتم بدين سوی که با ويرانی شهر باستانی جرجان ( همان وهرکان ، ورکان یا هیرکان ) به دست لشکریان مغول و مرکزيت يافتن بجای آن به شهرتی دو چندان رسیده بود.

چگونه می توان انتظار داشت که مثلاَ وقتی می گوييم « ميرداماد استرآبادی » حکيم و فيلسوف بزرگ عصر صفوی، آنگاه عامه مردم (علی الخصوص قشر پرجمعیت تر جوان و نوجوان آن) دريابد که آری وی بزرگي است از اهالی گرگان زمين ؟ چگونه ؟

حتی بسياری از خواص و اهل قلم و مطالعه نيز نمی دانند که اينگونه است ( چنانکه حتی وی را اصفهانی خوانده اند ) تا چه رسد به بخش اعظم پايين نشين هرم جامعه. مسئله ای که حتی مشمول نامهای با دنباله جرجانی نيز گرديده است که حتی اکثریت نمی دانند جرجان معرب گرگان است تا شايد بدين منوال دل خوش داريم که حداقل گرگان ( هيرکان يا وهرکان باستان ) را با گرگان فعلی ( اِسترآباد سابق ) اشتباه کنند.

در پایان به عنوان یک همشهری و هم استانی کوچک از همه دوستاران این خطه تاریخی و دست اندرکاران ذیربط مستدعی است در تصویب و تثبیت این انتخاب نادرست تجدید نظر عاجل نمایند. ان شاءالله .

 گلشن مهر شماره 886 ( 3 شهریور 89 ) /

estarbad.blogfa.com ali_b1982ir@yahoo.com

انتهای پیام /

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد

پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد

سرو

تشکر از برادر خوبم جناب بایزدیدیمطلب بسیار خوب و ارزشمندی است که باید از همان ابتدا مورد توجه قرار می گرفته است .ولی الان هم دیر نشده ، می توانند با بازنگری اشتباه گذشته را اصلاح کنند .

0
0
پاسخ
1394-06-15 04:55

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.